Näringsrika och värmande middagsrecept för Vinterdagar

Näringsrika och värmande middagsrecept för Vinterdagar

När vintermörkret faller och kylan kryper allt närmare är det dags att tänka om i köket – särskilt när man följer en keto-diet. Visst, sallader och kalla ketoanpassade rätter fungerar utmärkt under de varma månaderna, men när graderna sjunker längtar kroppen efter något som värmer både insida och sinne. Lyckligtvis går det alldeles utmärkt att kombinera keto-kost med näringsrik och värmande middagsmat. I det här inlägget delar jag med mig av recept och tips för mättande middagar som passar perfekt för kyliga vinterdagar.

Näringsrik Keto Chiligryta

Ingredienser:

  • 500 g nötfärs
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 400 g krossade tomater, utan tillsatt socker
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 2 msk chilipulver
  • 2 tsk spiskummin
  • Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

  1. Bryn nötfärsen med löken i en tjockbottnad gryta.
  2. Tillsätt de hackade vitlöksklyftorna och rör om.
  3. Blanda i krossade tomater och paprika.
  4. Krydda med chilipulver, spiskummin, salt och peppar.
  5. Låt grytan sjuda under lock på låg värme i ca 45 minuter.

Denna chili är inte bara smakrik utan även fullproppad med protein och goda fetter som håller dig mätt och nöjd.

Keto Vintergryta med Rotgrönsaker

Rotgrönsaker som kålrot och palsternacka kan ge en härlig känsla av vinter utan att skjuta i höjden på kolhydraträknaren. Med en riklig kryddning och en tjock krämig såsbas blir det en vintermiddag som heter duga.

Ingredienser:

  • 600 g högrev eller annat grytkött
  • 200 g kålrot, skuren i kuber
  • 150 g palsternacka, skuren i kuber
  • 2 msk smör
  • 1 liter köttbuljong
  • 2 lagerblad
  • Rosmarin, timjan och andra önskade kryddor
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Bryn köttet i smör i en stor gryta.
  2. Tillsätt buljong, lagerblad och kryddor.
  3. Låt köttet koka upp och minska sedan värmen.
  4. När köttet börjar bli mört, tillsätt rotgrönsakerna.
  5. Låt alltihop sjuda tills grönsakerna är mjuka.

Denna lågkolhydratgryta kommer att värma dig från insidan och ut.

Gräddig Keto Svampsoppa

Ingredienser:

  • 400 g färska champinjoner
  • 2 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 5 dl höns- eller grönsaksbuljong
  • 2,5 dl grädde
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Skiva champinjonerna och hacka löken.
  2. Bryn svamp och lök i smör i en stor kastrull.
  3. Tillsätt buljong och låt sjuda i ca 20 minuter.
  4. Mixa soppan till den önskade konsistensen.
  5. Tillsätt grädden, låt allting bli varmt och krydda efter smak.

Servera denna krämiga delikatess med ett nystekt ägg för extra protein eller keto-vänligt bröd.

Avslutande Tankar

Att följa en keto-diet under vintermånaderna behöver inte vara utmanande. Med dessa recept kan du njuta av värmande och mättande rätter som både är goda och näringsrika. Kom ihåg att alltid ha bra basvaror hemma för att kunna whip up något gott och värmande även på de kallaste dagarna. Låt inte kylan stoppa din keto-entusiasm, istället, anpassa, experimentera och njut av många sköna måltider framför brasan!

Skriv en kommentar

Macka med avokado och stekt ägg

Macka med avokado och stekt ägg

Här kommer ytterligare ett recept på en god lunch. Den här varianten kräver lite mer arbete och blir också lite matigare än salladen i förra inlägget. Gör så här Skär två skivor keto-vänligt bröd och…

Visa hela inlägget