Keto-inspiration

En blogg med middagstips, idéer och recept på bra mat för oss som följer keto-dieten eller LCHF. Vi lägger stor vikt vid att försöka äta hälsosamt fett, dvs omättat eller fleromättat fett. Mindre animaliskt fett (ost, kött och mejeri) och mer vegetabiliskt fett såsom rapsolja och olivolja.

Tomatsoppa med basilika, toppad med timjansmajonnäs

Tomatsoppa med basilika, toppad med timjansmajonnäs

En härligt mustig tomatsoppa med färsk basilika och mycket olivolja för att få upp fetthalten. Toppa med en fräsch majonnäs med timjan och persilja.

Ingredienser, 4 port

  • 1 dl Olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk röd balsamvinäger
  • Några blad färsk basilika
  • Svartpeppar och salt

Timjansmajonäs

  • 1 dl majonäs
  • 1 dl creme fraish
  • Färsk persilja
  • Färsk timjan

Gör så här

  1. Finhacka persilja och timjan och blanda med majonäsen. Rör i creme fraishen. Ställ åt sidan.
  2. Finhacka löken och fräs den utan att den tar färg i rikligt med olivolja i en stor kastrull, ca 5 min.
  3. Häll i tomaterna, tomatpuré, grönsaksbuljong, vinäger och basilika.
  4. Låt småkoka under lock i 20 minuter så att smakerna går ihop.
  5. Mixa soppan i en mixer eller med en stavmixer. Tillsätt resterande olja och mixa vidare så att den blandas in ordentligt.
  6. Häll tillbaka soppan i kastrullen och späd med vatten om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar. Koka upp så att soppan blir varm igen.

Servera soppan med en klick timjansmajonnäs och ev något tillbehör, tex några tärningar god parmesanost.

Från butiken